De edge-on-up scherptetester
De edge-on-up scherptetester is een meetapparaat, dat met een internationaal geaccepteerde standaard genaamd "BESS™" (BESS = Buchannan Edge Sharpness Scale) aangeeft hoe scherp de snede van een mes, schaar, beitel, tuinschaar etc. is.

De BESS™ waarde is een getal, uitgedrukt in het aantal grammen dat nodig is om een gecertificeerd testmedium (draad) door te snijden.
Hoe LAGER het getal, des te SCHERPER de snede.

Scherpte tabel:

Een dubbelzijdig geslepen scheermes heeft een gemiddelde BESS™ waarde tussen de 50 en 100.

Mensen die een edge-on-up scherptetester hebben, zullen ondervinden dat de metingen erg uiteen kunnen lopen. Dit heeft voor een groot deel met de spanning op het testmedium te maken. Des te strakker het testmedium is opgespannen, des te sneller het testmedium zal knappen en des te lager de waarde zal uitvallen. Des te slapper het testmedium, des te langer het duurt eer het testmedium knapt en des te hoger de waarde zal uitvallen.

Een BESS™ waarde van 6 is dan ook zeer verdacht.

Vast gewicht gebruiken:

Voor het meten is een vast gewicht van 100 gram noodzakelijk, iets wat ook in de gebruikershandleiding wordt voorgeschreven. Het geeft altijd de juiste spanning op het testmedium en daardoor worden de metingen betrouwbaarder.

Toen wij de edge-on-up scherptetester, de PT50B, ontvingen van Knives and Tools, zijn we direct begonnen met het meten. We waren verbaasd dat het allemaal zo scherp was, met een BESS™ waarde van 25. Hierbij is het testmedium met de hand gespannen. Het gewicht was er toen nog niet.

Edge-on-up DTC100 Test Clips:

De Test Clips zijn naar onze menig onbetrouwbaarder ten opzichte van het testmedium en wel hierom;
Een nieuwe DTC100 Test Clip kan slap al uit de verpakking komen, zie foto 3. Dat wil zeggen, het testmedium is te slap en dan kan een dergelijke meting op voorhand al niet betrouwbaar zijn.

Het draad wat in het clipmedium gespannen is, dat moet niet te lang op spanning staan, anders verliest het medium zijn veerkracht en ook dan krijgt u verkeerde metingen.

Door het gebruik van het draadmedium en het gewicht van 100 gram is de spanning consequenter.

Het clipmedium is duidelijk minder betrouwbaar dan het draadmedium. U kunt clips uit de verpakking halen en dan kan het al voorkomen dat de draden al los zitten, zie foto 5.

De spanning op het medium in de clips zijn te wisselend om überhaupt een betrouwbare meting te kunnen doen.

De edge-on-up blijft ondanks dat, een prachtige manier om de scherpte van messen te kunnen meten, eerlijk is eerlijk.

De foto's 6, 7 en 8 zijn met de hand gespannen, vandaar de lage BESS™ waarden.

Discussie over de edge-on-up:

Op het internet circuleren op verschillende plekken discussies bij het meten over de correctheid en betrouwbaarheid van de BESS™ waarden.

Toen wij de Edge-on-up scherptetester, de PT50B, ontvingen van Knives and Tools, zijn we direct begonnen met het meten. We waren verbaasd dat het allemaal zo scherp was, met een BESS™ waarde van 25, maar hierbij is het gewicht van 100 gram ‘NIET GEBRUIKT’ maar is het met de hand gespannen.

Als er gemeten wordt, dan worden er minimaal 2 metingen gedaan.
Het draadmedium wordt gebruikt met een gewicht van 100 gram.
Eerste meting is met een snijbeweging
Tweede meting is met een druk beweging
Van deze twee metingen wordt het gemiddelde genomen en dat is de uiteindelijke BESS™ waarde.

Opmerking:
Wij slijpen de messen met een nieuwe slijpmethode en dat geeft een vlijmscherp resultaat.