Japanse-messen:

Japanse scherpte

Japanse messen zijn zeer scherp en dat is te herkennen door:
• De hardheid van het staal
• Dikte van het lemmet
• De scherpte
• Een langere stand tijd

De stand tijd is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoe u met een mes omgaat en daar staat en valt dan ook meteen “alles” mee.

Het zal raar op u overkomen, maar u kunt het volgende stellen en van welk mes of merk dan ook:
Als u respect heeft voor het mes, dan krijgt u dat ook terug van het mes.

Dit is de gedachte er achter:
Uw auto gaat om de zoveel tijd ook naar de garage.
Een mes heeft meer onderhoud nodig dan uw auto en het scherp houden is iets wat u heel makkelijk zelf kunt doen.

Vragen die ik mensen vaak stel zijn:
• Hoe gaat u met uw mes om?
• Hoe vervoert u uw mes?
• Hoe verpak u uw mes?
• Hoe behandelt u uw mes?
• Legt u uw messen in een bestek la?

Er is ergens een gedachtenfout ontstaan.
Er zijn veel messenslijpers gestopt vanwege hun leeftijd en die kennis wordt nu niet meer overdragen en nieuwe slijpers komen er bijna niet meer bij en dat is natuurlijk heel erg jammer, want op deze manier gaat er onmisbare kennis verloren.

Alle kleine dingen bij elkaar maken het verschil tussen een bot en scherp mes en al die kleine dingen bij elkaar zijn echt onmisbaar.

Een Japans mes dwingt respect af en anders is het mes heel gemeen tegen u door simpelweg heel erg “bot” tegen u te zijn.

Met andere woorden, denk zelf eerst goed na hoe u met uw eigen messen omgaat, voordat u een koopt ‘welk duur mes dan ook!’

Dit zijn wel harde woorden die hier worden gebruikt, maar HBSLIJPER wil mensen er van laten doordringen dat een goed geslepen mes geld waard is.
Wat is er mooier dan met een schoon en super scherp mes te werken!