Katana, Wakizashi slijpen en/of polijsten:

Algemeen:

Veel mensen zijn gefascineerd door Samurai zwaarden (Katana's, Wakizashi's, Tanto's) en de historie van de Samurai krijgers. Een Katana is waarschijnlijk het meest bekende en gewilde zwaard ter wereld. Bezit u zo'n zwaard (een originele oude, of moderne uitvoering) of beoefend u Tameshigiri en wilt u uw Katana (of Wakizashi) laten slijpen en/of polijsten, dan bent u bij HBSLIJPER aan het juiste adres.

Wat kunnen wij:

Het blad van een:
- Katana herstellen, slijpen en polijsten.
- Wakizashi herstellen, slijpen en polijsten.
- Ander type zwaard herstellen, slijpen en polijsten.

Is uw Katana, Wakizashi of ander zwaard beschadigd, dan kunt u beter niet zelf beginnen aan het herstellen, tenzij u natuurlijk precies weet wat u doet en het juiste gereedschap in huis heeft. Anders is de kans groot dat u de schade groter maakt dan nodig is. De waarde van u Katana, Wakizashi of ander type zwaard kan dalen als het niet goed hersteld word en dit gaat sneller dan u denkt!

Het scherpen en polijsten van een Katana, Wakizashi of ander type zwaard is een specialisme en het is bij ons allemaal handwerk. Er komt geen machine aan te pas, het is echt ouderwets handwerk.

We hebben een manier gevonden waarbij we de Katana, Wakizashi, ander type zwaard zeer scherp krijgen en naar wens gepolijst.
U wilt dat dit veilig gebeurd zonder de Katana, Wakizashi of ander type zwaard  te beschadigen, -wij ook-...!

HBSLIJPER is uiterst zorgvuldig met het herstellen van u Katana, Wakizashi of ander type zwaard  en doen dit vanzelfsprekend enkel in nauw overleg met de eigenaar.

Katana uit de Edo- periode

Dit is een "Katana" uit de Edo- periode (1600- 1867). Geschat word dat het blad uit 1650 stamt. Ook deze Katana is gepolijst en geslepen.

Opdrachtgever: dhr. H. Koekkoek. HBSLIJPER vond het een eer om dit te mogen doen.

Kai Gunto Marine onder officiers- Katana

Dit is een door HBSLIJPER geslepen en gepolijste "Kai Gunto" Marine onder officiers- Katana uit de 2e wereldoorlog" het blad is minstens 150 jaar oud. Waarschijnlijk is het blad nog veel ouder, doch dit was voor ons op dit moment niet exact te achterhalen. Deze is nog geheel origineel.

De "Katana uit de Edo- periode" en de "Kai Gunto" zijn te zien op: Youtube.

Wakizashi uit de Bersiap periode

Dit is een Wakizashi uit de Bersiap periode (1945- 1950) in voormalig Nederlands Indië. Deel van een Daisho (set).

Door Indonesiërs afgenomen van de Japanners, om zelf in te zetten in de strijd voor onafhankelijkheid. Te herkennen aan de gemodificeerde “Tsuka” ofwel handvat. Deze is in dit geval vervangen voor een ebbenhouten handvat. Het vermoedelijk erg oude blad (exacte ouderdom was voor ons op dit moment niet te achterhalen) was zeer beschadigd. De geschiedenis was er van af te lezen… Gepolijst en weer scherp gemaakt.

Deze Wakizashi uit de Bersiap periode is te zien op: Youtube.

Katana uit de Bersiap periode

Dit is een Katana uit de Bersiap periode (1945- 1950) in voormalig Nederlands Indië. In dit geval is de originele Tsuka vervangen door een handvat van buffelhoorn.

Deze Katana uit de Bersiap periode is te zien op: Youtube.

Daisho set

De Wakizashi & de Katana uit de Bersiap periode zijn samen een set.

Deze Daisho set is te zien op: Youtube.

Wakizashi replica

Dit is een Wakizashi replica. De Ha (snede) was waarschijnlijk nog nooit eerder geslepen en was 1,52 mm dik op de snede en in zeer slechte staat.

Deze Wakizashi is te zien op: Youtube.

Katana rond 2005 gemaakt

Dit is een moderne (rond 2005 gemaakt), maar originele Katana van 1095 staal. Deze was reeds in goede staat, maar is door ons iets fijner / scherper geslepen. Polijsten was bij deze niet nodig.